פטל קדוש וטעים

קדוש, קדוש, קדוש

פטל קדוש – נפתחה עונת הקטיף

בניגוד להרגלי, אחרוג הפעם ממנהגי ולא אמליץ על מקום בגליל כי אם על הפטל הקדוש. הצמח, הניכר בענפיו הארוכים והדוקרניים, עליו הירוקים ופירותיו האדומים, שחורים חמוצים מקשט כל נחל, פלג וואדי באזורינו. וכמידי קיץ הגיעה העונה הנמשכת עד הסתיו, בה ניתן לצאת ולהתכבד חינם אין כסף, פרי אורגני, נטול כימיקלים, אם כי מאובק קמעה בדרך כלל.

במקורותינו היהודיים מזוהה הפטל עם הסנה או סניא, ויש הטוענים כי הוא הוא הסנה הבוער אל מול משה רבינו, עת פגש את השוכן במרומים בפעם הראשונה אי שם בעומק מדבר חורב. מי שראה משוכת פטל נשרפת יוכל אולי להבין על מה מדובר. תוכו של השיח יבש ונשרף בקלות, ואילו כלפי חוץ נראה כי העלים הירוקים אינם בוערים. האם הזיהוי ודאי? למטייל הפתרונים. בכל מקרה מכאן גם מגיעה התוספת קדוש אל השם פטל. וכל מי שנוהג לקטוף פטל תרבותי בוודאי מכיר את השם אוסנה שמקורו בסיפור זה.

הפטל הקדוש נהנה לצמוח לאורכם של נחלים או מקווי מים קבועים ושם יש לחפשו. אמנם למשה נאמר: "של נעליך מעל רגליך" . אך מומלץ להתקרב אל השיח עם כיסוי הולם לגוף ולכפות הרגלים. על מנת להימנע מקוציו הערמומיים של הפטל שיתנו לך להכניס את היד כמה עמוק שתרצה, אך להוציא… זה כבר סיפור אחר. באזור עמק החולה וסביבותיו שפע של מקומות לקטיף, והמהדרין אף ילקטו כמות גדולה של פרי אתה יכינו מרקחות, ריבות ותרכיזים. אנחנו המטיילים נסתפק באתנחתא לקטיף בצד הנחל, ונמשיך הלאה.

פרי הפטל עובר מצבע ירוק – בלתי אכיל, לאדום – חמוץ, אך אהוב על ציפורים ומטיילים נמהרים, ומבשיל בשחור בוהק ועסיסי. החלה העונה – צאו לטייל, קחו מקל וקטפו פטל.

מספר מקומות בהם ניתן לקטוף פטל בר:

  • נחל הג'ילבון, ליד מעבר ה"ג'קוזי".
  • עין טינה, עין דבשה ומעיינות שולי הגולן.
  • נחל הבניאס מצפון לשדה נחמיה.
  • רוב בריכות הדגים באזורינו, לאורך דפנות הבריכות.

אהבתם, מוזמנים להירשם, ובפוסט הקרוב, כבר תקבלו התראה מיידית, ותדעו הכל לפני כולם.

חשוב: יש לאשר הרשמה בכתובת המייל שרשמת, יתכן ותמצא אותי בספאם, או בעדכונים.